Spamdex - Spam Archive

Report spam

Send in your spam and get the offenders listed

Create a rule in outlook or simply forward the spam you receive to questions@spamdex.co.uk

Nieuwsbrief open access,29 november 2017

Vereniging van universiteiten

Nieuwsbrief open access


Nr. 33

30-11-2017


Voortgang open access in Nederland
 
 
Anton Pijpers volgt Jaap Winter op als hoofdonderhandelaar VSNU
Jaap Winter heeft in mei j.l. laten weten af te zien van een tweede termijn als voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij de aankondiging van zijn vertrek liet Winter ook weten dat daarmee zijn rol als hoofdonderhandelaar voor open access namens de VSNU ten einde komt. De VSNU bedankt Winter voor zijn onophoudelijke inzet voor open access en de manier waarop hij de afgelopen jaren de onderhandelingen heeft gevoerd. De inzet van Winter voor open access is altijd helder geweest. Dat bleek ook afgelopen zomer weer in een interview met Ad Valvas: “De belangen zijn groot. Als iedereen in één keer de omslag zou maken, was het niet zo moeilijk. Het is vooral de overgang die het ingewikkeld maakt, die creëert ook onder de uitgevers winnaars en verliezers. Maar wij zitten relatief ontspannen aan tafel, want ons uitgangspunt is duidelijk. Wij willen een deal over open access zonder administratieve rompslomp en grote kostenstijgingen. We hebben geen geld om extra te betalen, dus dat gaat niet gebeuren.” Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, volgt Winter op als hoofdonderhandelaar. De VSNU heeft alle vertrouwen in Pijpers in het licht van de komende onderhandelingen.
 
Conflict tussen ResearchGate en de Coalition for Responsible Sharing
ResearchGate en de Coalition for Responsible Sharing (een samenwerkingsverband tussen Elsevier, Wolters Kluwer, Wiley, Brill en ACS Publications) staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de auteursrechten van wetenschappers en uitgevers. ResearchGate is een online sociaal netwerk waar wetenschappers artikelen op kunnen posten. Afhankelijk van de overeenkomst tussen een uitgever en een wetenschapper is het niet altijd wettelijk geoorloofd een publicatie op ResearchGate te plaatsen. De Coalition wil met ResearchGate samenwerken, onder de voorwaarde dat de afspraken tussen wetenschappers en uitgevers niet worden geschonden en wetenschappers duidelijk worden voorgelicht over de implicaties.
De VSNU keurt de strijd tussen ResearchGate en de uitgevers over de rug van auteurs af. De strijd heeft een negatieve invloed op de toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties. Open access publiceren staat voor de VSNU voorop. Daarom adviseert de VSNU aan wetenschappers om hun rechten nooit af te staan. Wetenschappers die posten op ResearchGate moeten eerst de algemene voorwaarden tekenen. De VSNU roept auteurs op zich te allen tijde goed te informeren over hetgeen waarvoor ze tekenen en het is aan de auteurs om een verantwoorde keuze te maken. Duidelijke voorlichting is daarbij essentieel. Voor vragen kunnen auteurs altijd terecht bij de UKB.
 
Open access artikelen beter gelezen en vaker geciteerd
Volgens onderzoek van Springer Nature klopt de claim dat open access artikelen beter worden gelezen, vaker worden geciteerd en vaker worden gedeeld. Via het gouden open access model worden artikelen zeven keer meer gedownload en twee keer meer geciteerd dan met traditionele methodes. Bij dit onderzoek waren verschillende financiers en wetenschappers betrokken. Zij gaven aan dat de impact groter was en het ideologisch verantwoord is om open access te publiceren en zo kennis beschikbaar te stellen voor iedereen. Springer Nature geeft aan dat verder onderzoek naar open access gewenst is om ook de effecten over een langere periode te kunnen meten.
 
Eerste HBOAward voor open access uitgereikt
SURF heeft de eerste HBOAward voor open access uitgereikt aan Saxion voor het project Open access mogelijk maken, op weg naar Open Science. Deze prijs is in het leven geroepen om meer aandacht te geven aan open access in het Hoger Beroeps Onderwijs. Het project van Saxion heeft zich de komende jaren ten doel gesteld om al het in de instelling gedane onderzoek open access beschikbaar te maken, tenzij dat echt niet kan. Saxion mag zich door deze Award het komende jaar voorvechter van open access in het HBO noemen.

Internationale ontwikkelingen 

China
ShanghaiTech University Library, de bibliotheek verbonden aan een in 2013 nieuw opgerichte onderzoeksuniversiteit, is de eerste universiteits bibliotheek in China die zich aansluit bij OA2020. De Chinese Academy of Sciences heeft deze universiteit in 2013 opgericht samen met de lokale regering van Shanghai. De ‘expression of interest’ is getekend door de directeur van de bibliotheek.
 
Slovenië
Het ministerie van Educatie, Wetenschap en Sport in Slovenië heeft in haar voorstel om de beste condities te scheppen voor wetenschappelijk onderzoek in Slovenië open access als belangrijk onderdeel opgenomen. Het ministerie sluit daarmee aan bij de internationale inzet en principes voor open access. In het voorstel is opgenomen dat al het onderzoek gefinancierd door de Sloveense overheid via een open access route gepubliceerd moet worden.
 
Verenigd Koninkrijk
Cardiff University wordt een volledige ‘open access universiteit.’ De universiteit heeft haar open access publicatie beleid aangepast dat sinds 2014 van kracht was. De universiteit vereist voortaan dat de volledige teksten van artikelen die verschijnen aan de Cardiff University voortaan op de online databank van de universiteit worden geplaatst. De universiteit maakt daarin geen onderscheid tussen artikelen die via de groene of de gouden route worden gepubliceerd. Met de aanpassing van het beleid wordt dit een vereiste in plaats van sterk aangeraden.
Open access in de media

Wetenschapper Jacintha Ellers, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, roept in een recent gepubliceerd onderzoek op tot een meer kritische houding over het betaalmodel van open access. Ellers stelt in haar onderzoek dat door publicaties in winstgevende megatijdschriften ontwikkelingslanden Westerse artikelen in prestigieuze tijdschriften bekostigen. De reden hiervan is volgens Ellers de onderlinge subsidiering van tijdschriften. Ellers doet in het onderzoek ferme uitspraken over de verdeeldheid: “De publicaties in megatijdschriften zijn veel vaker afkomstig uit minder ontwikkelde landen, die daarmee het geld leveren voor Westerse publicaties in prestigieuze tijdschriften. Het is een vorm van academisch imperialisme, dat is nooit de bedoeling geweest van open access.”

Vernieuwd E-zine over open access

In het vernieuwde E-zine wordt beschreven welke impact open access publiceren heeft en wat het succes is van de Nederlandse inzet op het gebied van open access. Het E-zine is ook in het Engels beschikbaar.        

OPEN ACCESS AGENDA

Presentatie beschikbaar over open access
De EU heeft de ambitie uitgesproken dat in 2020 alle wetenschappelijke publicaties 100% open access zijn. Mede in dat licht verzorgt de VSNU in de EU presentaties over het Nederlandse open access beleid, dat internationaal als toonaangevend wordt gezien. Daarom heeft de VSNU hierover een presentatie online beschikbaar gesteld.


Relevante evenementen
 
4 december 2017: Pubblicare in Open Access: opportunità a regole per la ricerca universitaria – Genua, Italië 
 
5 december 2017: Open Access Community Workshop – York, Verenigd Koninkrijk
 
7 december 2017: Open Science In Ecologisch en Evolutionair Onderzoek – Amsterdam, Nederland
 
14 t/m 15 december 2017: Open Education und Qualität - Zur Praxis im Umgang mit OER – Oldenburg, Duitsland
 
18 december 2017: Research Data and Open Access reporting workshop – Lancaster, Verenigd Koninkrijk  MEER INFORMATIE  

Colofon

De nieuwsbrief open access is een uitgave van de VSNU, in samenwerking met de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek UKB. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in open access, waaronder wetenschappers, universiteitsbestuurders, bibliotheekmedewerkers, kennispartners, politici en media.

Tips of suggesties?
Mail naar openaccess@vsnu.nl.

Aan- en afmelden
Aanmelden kan via dit formulier.
Afmelden kan via de link 'unsubscribe' in de footer of stuur een mail naar openaccess@vsnu.nl.

 


VSNU | Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES Den Haag | T: 070 - 302 14 00 | www.vsnu.nl 


This email was sent to
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VSNU · Lange Houtstraat 2 · Den Haag, 2511CW · Netherlands


---------------------------

All titles, content, publisher names, trademarks, artwork, and associated imagery are trademarks and/or copyright material of their respective owners. All rights reserved. The Spam Archive website contains material for general information purposes only. It has been written for the purpose of providing information and historical reference containing in the main instances of business or commercial spam.

Many of the messages in Spamdex's archive contain forged headers in one form or another. The fact that an email claims to have come from one email address or another does not mean it actually originated at that address! Please use spamdex responsibly.


Yes YOU! Get INVOLVED - Send in your spam and report offenders

Create a rule in outlook or simply forward the junk email you receive to questions@spamdex.co.uk | See contributors

Google + Spam 2010- 2017 Spamdex - The Spam Archive for the internet. unsolicited electric messages (spam) archived for posterity. Link to us and help promote Spamdex as a means of forcing Spammers to re-think the amount of spam they send us.

The Spam Archive - Chronicling spam emails into readable web records index for all time

Please contact us with any comments or questions at questions@spamdex.co.uk. Spam Archive is a non-profit library of thousands of spam email messages sent to a single email address. A number of far-sighted people have been saving all their spam and have put it online. This is a valuable resource for anyone writing Bayesian filters. The Spam Archive is building a digital library of Internet spam. Your use of the Archive is subject to the Archive's Terms of Use. All emails viewed are copyright of the respected companies or corporations. Thanks to Benedict Sykes for assisting with tech problems and Google Indexing, ta Ben.

Our inspiration is the "Internet Archive" USA. "Libraries exist to preserve society's cultural artefacts and to provide access to them. If libraries are to continue to foster education and scholarship in this era of digital technology, it's essential for them to extend those functions into the digital world." This is our library of unsolicited emails from around the world. See https://archive.org. Spamdex is in no way associated though. Supporters and members of http://spam.abuse.net Helping rid the internet of spam, one email at a time. Working with Inernet Aware to improve user knowlegde on keeping safe online. Many thanks to all our supporters including Vanilla Circus for providing SEO advice and other content syndication help | Link to us | Terms | Privacy | Cookies | Complaints | Copyright | Spam emails / ICO | Spam images | Sitemap | All hosting and cloud migration by Cloudworks.

Important: Users take note, this is Spamdex - The Spam Archive for the internet. Some of the pages indexed could contain offensive language or contain fraudulent offers. If an offer looks too good to be true it probably is! Please tread, carefully, all of the links should be fine. Clicking I agree means you agree to our terms and conditions. We cannot be held responsible etc etc.

The Spam Archive - Chronicling spam emails into readable web records

The Glass House | London | SW19 8AE |
Spamdex is a digital archive of unsolicited electronic mail 4.9 out of 5 based on reviews
Spamdex - The Spam Archive Located in London, SW19 8AE. Phone: 08000 0514541.